tirsdag 25. januar 2011

Kleopatra Thea Filipator

Kleopatra VII


Kleopatra VII var født 69. F.KR i Alexandria og død 30 F.KR i en alder av 39 år. Hun var datter av Ptolemaius XII som var konge av Egypt fra 80 til 58 F.KR og Kleopatra V Tryfaena, som antageligvis var søsken. Hennes fulle navn er Kleopatra Thea Filopator, det er et gresk navn som betyr «elsket av sin far» Mens hennes fulle navn betyr « Gudinnen Kleopatra, elsket av sin far. Hun var fra fra en makedonisk-gresk slekt nedstammet fra Ptolemaius som var general for Alexander den store, etter Alexander døde, ble Ptolemaius hersker.


Kleopatra's far var en dårlig hersker, han var svak og ondskapsfull og i 58 F.KR protesterte innbyggerne i Alexandria mot han og han måtte flykte til Roma. Da tok hans eldste datter Berenice over tronen, etter det døde Kleopatras andre søster, Kleopatra VI en mystisk død. I år 55 F.KR fikk faren til Kleopatra, Ptolemaius XII tilbake kronen med hjelp av den Romerske generalen Pompeius og kappet av hodet til sin datter Berenice og hennes mann.

Etter disse dødsfallene hadde Ptolemaius XII bare igjen 3 barn, Kleopatra, Ptolemaius XIII og Ptolemaius XIV . Siden hun nå var eldst ble hun dronning av Egypt i en alder av 18. Hun hersket sammen med faren sin, helt til han døde i 51 F.KR. På grunn av det ptolemeiske systemet måtte hun gifte seg med sin bror Ptolemaius XIII som på den tiden var 12 år. Men han var bare Konge i bakgrunn av Kleopatra, hun bestemte alt selv.

Etterhvert overtalte Ptolemaius VIII's rådgivere han å få Kleopatra ut, de tok fra henne makten og i 48 F.KR ble hun tvunget til å flykte til Syria med sin yngre søster Arsinoe.

Samme år fikk Plotemaios VIII , Cæsars fiende, Pompeius drept i håp på å komme på samme side som Cæsar. Han fikk Pompeius drept foran hans kone og barn, deretter sendte han Pompeius hode til Cæsar. Plotemaios trodde at Cæsar ville sette pris på dette, men Pompeius var enkemann til Cæsars eneste datter, og de hadde engang vært venner, og Cæsar ble rasende.

Så satte Cæsar seg som dommer mellom de to rivaliserende søsknene Ptolemaius og Kleopatra for å prøve å få de til å bli enige. Men Kleopatra visste at viss hun nærmet seg Alexandria kom hun til å bli drept av Ptolemaius VIII sine menn. Derfor rullet hun seg sammen i et teppe og ble på den måten brakt inn i palasset, så ble hun rullet ut foran Cæsar, han så på dette som sjarmerende og de ble elskere samme natt. Han satte Kleopatra som herskerinne av Egypt igjen.
De fikk senere en sønn, Ptolemaius Cæsar, som også ble kalt Cæsarion (betyr lille Cæsar). Hun bodde i en villa nær han i Roma sammen med deres sønn. Det var mange som var uenig og redd for Cæsar, siden han hadde så mye makt og var en så stor hersker. 15 April 44 F.KR ble Cæsar drept av Brutus, og en knust Kleopatra forlot Roma og beskyttet sønnen sin svært godt i frykt for at noen av Cæsars fienders skulle drepe han også.


Malieri av Julius Cæsar og Kleopatra. Malt av Jean Leon Gerome

Så døde hennes andre bror og medhersker Ptolemaius XIV, trolig forgiftet av Kleopatra, og siden Ptolemaius VIII druknet i Nilen et par år tidligere, satte hun sin sønn som medhersker.

I 42 F.KR måtte Kleopatra i møte med Marcus Antonius i Tarsus, Klilikia for spørre hvor hennes lojalitet lå, dette endte med at Marcus Antonius ble så sjarmert av Kleopatra at han returnerte med henne til Alexandria og tilbringte vinteren der med henne. Dette resulterte i de to tvillingene Kleopatra Selene II og Aleksander Helios, som senere ble herskere i hver sine land. I 37 F.KR kom han tilbake. Selv om Marcus Antonius fortsatt var gift med Octavia, giftet han seg med Kleopatra. De fikk ett barn til, Ptolemaius Filadelfos. I mellom dette hadde Kleopatra blitt mer nervøs for sin yngre søster Arsione, som hadde tatt tittelen Farso, derfor fikk hun Marcus Antonius til å drepe henne. I tillegg til barna var nå Kleopatra den eneste igjen av familien.

Broren til den forrige konen til Marcus Antonius, Octavian, som er mer kjent som Keiser Augustus, reagerte svært dårlig på hvordan han hadde oppført seg og i 31.F.KR startet han en krig mot Egypt. Det første angrepet var slaget ved Actium. Både Kleopatra og Marcus Antonius var tilstede, men begge flyktet. Etter det tapte slaget, invaderte Augustus Egypt, og slaget ved Actium markerte slutten for Marcus Antonius og Kleopatra.



Marcus Antonius forsto at han hadde få sjanser til å overleve og vinne krigen. Rett etterpå tok han livet sitt. Det tok kun et par dager så hadde også Kleopatra tatt sitt eget liv. Det er mange myter om hvordan det skjedde, men den måten som det er skrevet mest om er at hun døde av slangebitt, ved hjelp av en brilleslange. Kleopatra og hennes to tjenestepiker låste seg inne på et rom. Der hadde de deres siste måltid, på slutten av måltidet tok Kleopatra fram en fikenkurv og tok fram en slange. Slangen bet henne, og hun døde akkurat i det Augustus stormet inn rommet.

Keiser Augustus feiret hans seier med å ta gullkjettinger på enkebarna og tvinge dem til å gå nedover Romas gater, kjettingene var så tunge og vonde at barna nesten ikke klarte å gå. De fikk derfor sympati og ble spart og ført til hans enke, Octavia der de ble oppfostret. 12. august 30 F.KR ble Cæsarion, hennes sønn med Cæsar, henrett av Keiser Augustus.
Kleopatra's eneste datter, Kleopatra Selene var også den eneste av barna som overlevde, Aleksander Helios og Ptolemaius Filadelfos døde trolig av sykdom. Hun ble i ca 26.F.KR giftet bort til Kong Juba av Mauritania, de fikk også en sønn Ptolemaius av Mauritania og en datter, Drusilla av Mauritania. Det er noen keiserinner og keisere som har hevdet at de er etterfølgere av Kleopatra, men det er lite sannsynlig og umulig å bevise.






Vi kjenner til Kleopatra fra mange filmer, hun framstår som karismatisk, smart og svært vakker. Sannheten er at hun var ikke nødvendigvis vakker, men hadde sjarm og utstråling, i tillegg til sin vakre sangstemme og hennes talent innen politikk. En annen ting som ikke stemmer helt fra filmene er hennes hudfarge, i filmer som «Cleopatra (1963)» hadde hun et hvitt utseende, men i virkeligheten er det mange diskusjoner om hennes virkelige hudfarge. Siden hun var fra makedonisk-gresk slekt hadde hun ikke hvit hud slik som hun blir framstilt, men heller ikke mørkebrun slik som det også blir vist. Det som også er en mulighet er at hun hadde visse defekter, etter 300 år med innavl.
Siden det er så lenge siden hun levde er det ingen helt sikre kilder på hvem hun var, og hvordan hun var, mange av kildene motsetter hverandre og ingen tekst om Kleopatra er lik den andre. En gruppe arkeologer, ledet at den Egyptiske sjef arkeologen, Zahi Hawass har uttalt at de har funnet graven til Kleopatra og Marcus Antonius utenfor Alexandria, men dette er ikke bevist. Dette er mulighet til å bevise eller motbevise både slekt og farge er å ta tester på Kleopatra, men siden de ikke vet helt sikkert at dette er graven hennes er ikke dette mulig enda.

På den tiden var det ytre viktig, folk begynte å ta vare på seg selv og det var nå skjønnhets prosedyrer og oppskrifter til masker o.l til huden ble lagd. Kleopatra brukte disse mye, og mange av de blir fortsatt brukt idag, akkurat som signatursminken til egypterne, nåtidens kajal. En kjent filosof skrev at dersom Kleopatras nese hadde vært kortere, ville verdenshistorien sett annerledes ut. En viktig grunn til at hun er så kjent i dag, er alle skildringene av henne, og først og fremst Shakespeares teaterstykke Kleopatra og Marcus Antonius.

Kleopatra er en av de mest kjente herskerene i det antikke Egypt, så selv om det er en rekke andre som hadde tronen som hette Kleopatra, er det stort sett bare Kleopatra VII som det har blitt skrevet noe om. Hun var en viktig person når hun levde, og var elskerinne med de viktigste herskerne fra den tiden, etter Kleopatras død ble Egypt en Romersk provins, og hun var den siste faraoen i Egypt.


Elizabeth Tyler i rollen som Kleopatra

Kilder

http://no.wikipedia.org/wiki/Kleopatra_VII_av_Egypt

http://web.archive.org/web/20040714090416/http://ragz-international.com/cleopatra.htm

http://www.gutenberg.org/catalog/world/readfile?fk_files=1478872&pageno=12

4 kommentarer:

  1. 1. Hvor mange søsken hadde Kleopatra?



    2. Hva heter det skuespillet som har gjort Kleopatra mest berømt, og hvem skrev det?



    3. Hva innebar det såkalte ptolemeiske tronarvingssystemet?

    SvarSlett
  2. 1. Kleopatra hadde 5 søsken.

    2."Kleopatra og Marcus antonius" skrevet av William Shakespeare

    3. Det innebar at Kleopatra måtte gifte seg med broren sin når faren deres døde,noe som førte til 300 år med incest.

    SvarSlett
  3. 1. Kleopatra hadde 5 søsken, (3 søstre og 2 brødre)

    2. Skuespillet het "Kleopatra og Marcus Antonius" og ble skrevet av William Shakespeare på starten av 1600-tallet.

    3. Når faren til Kleopatra døde måtte hun gifte seg med broren sin, Ptolemaius XIII, som på den tiden bare var 12 år.

    SvarSlett
  4. 1. Kleopetra hadde 5 søsken.Ptolemaius XIV ,PtolemaiusVIII , Arsinoe, Berenice,Kleopatra VI.

    2. Kleopatra og Marcus Antonius av William Shakespeare.

    3. Det var kvinnene som hadde troneretten, og for at tronen skulle holdes innen familien måtte kvinnene gifte seg med mannlig slekt, ofte brødre.

    SvarSlett